Çevrim Zamanları Nasıl Hesaplanır ve Azaltılır

19 Jun 2023 00:00 Barış Kafa

İmalat ortamı söz konusu olduğunda, ne zaman, ne kadar sürede ve nasıl bir maliyetle üretilebileceği bilgisi önemli hale gelir.

Çevrim zamanı, bir üretim sürecinin verimliliğini analiz etmek için kullanabileceğimiz en iyi ölçülerden biridir. Karar vericilerin belirli bir sürecin, operatörün, makinenin veya iş akışının ne kadar etkili olduğunu daha iyi anlamasını sağlar.


Çevrim Zamanı Nedir?

Çevrim zamanı, bir üretim ekibinin tek bir birimi üretmek için harcadığı toplam süredir. Zaman ölçümleri, bir üretim işinin en önemli metriklerinden biridir ve şirketlerin doğru bir şekilde üretimlerini planlamasına, malzeme sipariş etmesine ve üretim/envanter bütçelerini belirlemesine olanak sağlayan çok önemli bir KPI'dır.

Çevrim süresi, farklı üretim süreçlerine, ürünün türüne ve çevrim olarak adlandırılabilecek işlem adımlarının hangilerinin ölçüme dahil edileceğine karar verilmesi ile elde edilir ve farklı standartları olabilir. Çevrim sürelerinin ölçümlerinde zaman hesaplamasına nelerin dahil olduğu konusunda endüstri mühendisleri net olmalı ve ölçümün bir süreci mi yoksa birimi mi takip etmesi gerektiğine karar vermelidirler.

Tabii bu arada çevrim süresinin net bir tanımı da önemlidir. Bir makinenin sadece kendisine ait prosese başlama ve bitirme süreleri olarak ele alınması halinde, makine çevrim zamanı; yükleme ve boşaltma işlemlerini de dahil edecek şekilde hesaplanması halinde ise, etkin çevrim süresi olarak ifade edilmektedir. Elbette "takt time" benzer bir anlatıma sahip olsa da aradaki ayrımlara dikkat edilmelidir.


Çevrim Süresini Ölçmek Neden Önemli?

Çevrim süresini bir üretimin tümünde bir performans göstergesi olarak ele almamız gerekirse, bir ürünü hammadde veya bileşen olarak başlangıcından, bitmiş ürün olarak tamamlanmasına kadar ölçebiliriz. Böylelikle bu toplam zaman, süreçler ve operasyonlar hakkında birçok anlayış ortaya çıkarabilir.

Çevrim süresi, bir üretim birimini tamamlamak için gereken tüm operasyonel görevleri kapsar. Bu süre, üretim ekipmanının bir birim üretmek için katma değerli görevleri karşıladığı işlemeyi içerir. Çevrim süresi, ürünün beslemesi, adımlar arasında geçişler ve duruş süreleri dahil olmak üzere üretim dışı zaman değişkenlerini de yakalar. Besleme süresi gecikmeleri kuyruklama performansları hakkında bilgi verir.

Çevrim süresi aynı zamanda kalite kusurları ve uygunluk denetimi gibi doğrudan olmayan işçilik görevleri için harcanan zamanı da hesaba katar. Temel üretim görevleri temel olmakla birlikte, birçok üretim dışı görev, mamuller için kritik öneme sahiptir ve bunların tamamlanması için harcanan zaman hayati önem taşır.

Çevrim süresinin ölçülmesi, karar vericilerin üretimin tüm yönleri için sürekli iyileştirme çabaları oluşturmasına olanak tanır. Çevrim süresinin kritik bileşenlerini parçalama yeteneği, çoklu süreç iyileştirmelerinin yalnızca üretimde değil, paralel olarak çalışmasını sağlar.

Örneğin, bir şirketin 30 dakikalık üretimi, 10 dakikalık denetimi ve 10 dakikalık beklemesi varsa, aynı anda üç süreç iyileştirme projesi yürütülebilir. Sadece üretime odaklanmak, üretim süresini beş dakika kısaltabilir, ancak her biri beş dakika azaltan üç proje, toplamda çevrim zamanında %30'luk bir hız kazancı sağlayabilir.

Çevrim süresinin tüm unsurlarını anlamanın anahtarı gerçek zamanlı makine verileridir. Bulut tabanlı bir platformda analiz edilen gerçek zamanlı makine verileriyle, bu iyileştirmeler anında eyleme dönüştürülebilir içgörüler olarak sunulur. Olay geçtikten sonra değil, çevrim süresini azaltmak için değişiklikler hemen uygulanabilir.


Çevrim Süresini Nasıl Hesaplarsınız?

Çevrim Süresi Formülü

Ölçümün unsurları belirlendikten sonra, hesaplama gerçekten basittir. Toplam sürenin üretilen birim miktar ürüne bölünmesi ile elde edilir.


Cevrim Süresi = Toplam Üretim Süresi / Toplam Üretim Adedi


Çevrim Süresini Azaltmanın Faydaları

Çevrim süresi, hem doğrudan hem de dolaylı olarak ticari faaliyetlerin tüm alanlarını kapsadığından, çevrim süresini azaltmanın birçok faydası vardır:


Düşük Maliyetler

Çevrim süresi düştükçe verimlilik ve üretkenlik artar. Ürün muayenesi gibi süreçler daha hızlı ve daha verimli hale gelir. Gözden geçirilmiş fabrika akış düzenlemeleri, bekleme ve kuyruklama sürelerini azaltır ve yarı mamullerin daha hızlı iletilmesini sağlar. Kümülatif olarak tüm bu değişiklikler üretilen birim başına maliyeti düşürür. Münferit olarak değerlendirdiğimizde süreçlerin otomatik hale getirilmesiyle işgücü kullanımı azalır ve bakım ya da formenler için bekleme süresinin ortadan kaldırılması kâr hanesine para ekler.


Artırılmış Kapasite

İmalat ekipmanı pahalıdır ve optimum yatırım getirisi her şirketin hedefidir. Yukarıdaki örneğe dönersek, çevrim zamanında %25'lik bir azalma, şirketin daha fazla kapasiteyi açığa çıkardığı ve daha üretken olacağı anlamına gelir.

Çevrim süresi kısaldıkça, genel ekipman etkinliği artar. Bu süre azalması, mevcut kaynaklarla daha fazla iş üretilmesine yardımcı olarak pahalı yeni ekipman yatırımlarına olan ihtiyacı azaltabilir veya ortadan kaldırarak yeni yatırım maliyetlerini azaltmaktadır.


İyileştirilmiş Hizmet Düzeyleri

Üretim iyileştirmeleri genellikle içe odaklanır, ancak en önemli etkiler dış etkilere odaklanır. Azaltılmış çevrim zamanı, müşteri talebini karşılamak için daha kısa teslimat süreleri ve daha hızlı teslimat anlamına gelir.

Bir şirket tedarik süresini kısalttığında ve ürününü daha hızlı teslim ettiğinde, yeni ve tekrarlanan siparişler daha olasıdır. Marka itibarı da artar. Alıcılar, şirketi talebe daha duyarlı ve onu yerine getirme yeteneğine sahip olarak algılarlar.


Rekabet avantajı

Çevrim süresini azaltmak, şirketlere iki şekilde rekabet avantajı sağlar.

İlk olarak, yukarıda bahsedildiği gibi, çevrim zamanının kısaltılması, şirketlerin bitmiş ürünleri daha hızlı teslim edebilme kabiliyetinin siparişlerin hızlı karşılanması anlamına gelir.

İkinci olarak, çevrim zamanının kısaltılması, şirketlerin tedarik süresini azaltmasına ve yeni ürünleri daha hızlı yenilemesine olanak tanır. Bu fiyatlama politikalarına ve ürün değişimlerine hızlı tepki göstermesini sağlar.


Daha Verimli İş Süreçleri

Çevrim sürecindeki iyileştirmeler göreceli değerlendirmelere işletme açısından diğer faaliyet alanlarında daha kısa çevrim zamanları geliştirilmesi için teşvik edici olacaktır.


Çevrim Süresini Nasıl Azaltabilirsiniz?

Çevrim süresini azaltmak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirilebilir. Bunların çoğu sürekli iyileştirme yöntemleridir ve Yalın, Altı Sigma gibi metodlarda bulunur:


Bir Süreç Haritası Hazırlayın

Süreç haritası, süreç boyunca iş istasyonlarında bir parçanın veya bitmiş ürünün iş akışını içerir. Genellikle verimsizlikler, darboğazlar, bekleme süresi ve diğer sorunlar, eski prosedürlerden veya manuel veri yönetiminden kaynaklanır. Süreç haritalama, ekiplerin iyileştirme uygulanacak noktalarını belirlemesine olanak tanır.


Mevcut Çevrim Sürelerini Hesaplayınız

Nerede olduğunu bilmiyorsan nereye gideceğini bilemezsin. Hesaplama manuel verilere dayansa bile, kıyaslama olarak kullanılan yaklaşık bir çevrim süresi, üzerine inşa edilecek zemini sağlayacaktır. Bu eğilim, bir şirketin genel ekipman etkinliğine (OEE) bağlıdır. Manuel veri yönetimi olan şirketlerde OEE ne yazık ki olduğundan daha yüksek varsayılıyor.


Atıkları Ortadan Kaldırın

Tamamen haritalanmış süreçler ve mevcut çevrim zamanlarının tespiti, iyileştirme ekiplerinin uzun döngü sürelerine olan kayıpların ortadan kaldırılması için en iyi noktaları gösterecektir. Yaygın kayıplar şunlar olabilir:

  • Kusurlu ürünlerin çevrim tamamlanmadan önce tespit edilememesi,
  • Gereksiz manuel evrak işleri yada hataya açık evrak işlemleri
  • Katma değeri olmayan işler
  • Aşırı üretim
  • Eksik üretim
  • Çevrim içerisinde setup, yükleme, boşaltma yada hatlar arası verimsiz tasarımlar


Standart Çalışma Belgelerini Dağıtın

Sorunlar ve temel nedenler belirlendikten ve bir iyileştirme prosedürü uygulandıktan sonra, sürecin yeni standarttan farklılaşmasını ve çevrim sürelerini etkilemesini önlemek çok önemlidir.

Standart çalışma, görevlerin nasıl yerine getirilmesi gerektiğini resmileştirir. Operatörün, görev sıralarına, işlem adımlarına, yardımcı departmanlar ile iletişimine ve diğer standartlara ilişkin talimatları içerebilir. Bu belgeler, bir görevi yerine getiren herkes tarafından erişilebilir olmalı ve yeni çalışanları eğitmek için de kullanılmalıdır. Bu, çevrim zamanını düşük tutmaya ve ürün varyansını önlemeye yardımcı olacaktır.


Makinesi Kapasitesinin Denetlenmesi

Üreticilerin basit veya karmaşık bitmiş ürün veya yarı mamul havuzları bulunmaktadır. Bu ürünler müşteri siparişlerine göre her gün yenileri eklenmekte veya azalmaktadır. Bu çeşitliliği her zaman kontrol altında tutmak için karşılaştırılabilir paydaların denetlenmesi gereklidir.


Manuel İzleme ile Çevrim Süresini Azaltmanın Dezavantajları

Çevrim süresi, üretimde değerli bir ölçümdür ve mevcut performansı kıyaslamak ve iyileştirmelere başlamak için bir başlangıç ​​noktası belirlemek için çok önemlidir. Bu araçlar başlangıç ​​için önemli olmakla birlikte, döngü sürelerinin gerçek anlamda azaltılması, verimli veri takibi, süreç üzerinde kontrol ve yüksek derecede organizasyon gerektirir.


Bir kez başladıktan sonra, manuel veri yönetimi, analiz ve kayıt miktarı çok fazla olur. Ve bu manuel işlemler zaman aldığından, belirli bir noktadan sonra ilerlemeye devam etmek için gereken sıklıkta yapılamazlar.

Böyle bir süreç aynı zamanda hataya açıktır. Basit sayı aktarımından eksik verilere ve objektif olmayan veri girişlerine kadar, çevrim zamanını iyileştirme çabalarında hatalar maliyetli sonuçlara yol açabilir. Bu çok uzun sürerse, yöneticiler artık ihtiyaç duydukları iç görüleri elde edemezler ve operatörler kendilerini evrak ve formlarla aşırı yüklenmiş hissederler ve birbirini izleyen başka hatalara yol açar.


Döngü Sürelerini Azaltmak için Veri Toplama İşlemlerini Otomatikleştirme

Iowise Veri Platformu, üretim sahasındaki ekipmanlara bağlanan iowise kontrol cihazı ile analiz motorunun ihtiyaç duyduğu verileri sağlar.

Iowise, çevrim sürelerini, duruşları, iyileştirme için gerekli olan kritik faktörleri izlemek ve raporlamak için veriler toplar. Kaynağından alınan gerçek zamanlı veriler kullanılarak, izleme süreci otomatikleştirilir ve manuel kayıt gereksiz hale getirir. İyileştirmelerin sonuçlarını görmenize ve sürekli iyileştirme elde etmek için daha derine inmenize olanak tanıyan eyleme dönüştürülebilir içgörüler oluşturur.

Gerçek döngü sürelerine dayanan bu içgörüler, imalat içindeki ham maddelerin planlanması, makine yerleşimi, ulaşım darboğazları ve daha fazlası gibi daha fazla değişiklik yapabileceğiniz alanları belirlemenize yardımcı olacak eğilimleri tespit etmenizi sağlar.

Ayrıca, iowise üreticilerin daha doğru "kağıtsız" bir üretim ortamı elde etmesine yardımcı olur. Ve iyileştirmeler bir kez uygulandığında üretim sahasındaki verilerin dijital ve çok daha yüksek kalitede ihtiyacı olan herkesin parmaklarının ucuna getirir.

Kapasiteyi ortaya çıkarmak ve verimliliği artırmak için çevrim süresini azaltmakla ilgileniyorsanız, size yardımcı olabiliriz.


Bir üretim izleme platformunun üretim sürecinizin üzerindeki etkisini öğrenmek için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.



;