Bu makale, üretim yönetim sistemleri için makine verilerinin değerini tartışan beş parçalık değerlendirme yazısının bir bölümüdür. Makine ve ekipman varlıklarının fabrika bilgi ekosistemine entegrasyonunu sağlamak, sadece üretimi değil, bakım ve kaliteden teklif verme ve planlamaya kadar hem üretim sahasındaki hem de ofis içerisindeki birçok görevi iyileştirmek ve geliştirmek için kullanılabilecek doğru, gerçek zamanlı üretim verilerinin kullanımına olanak sağlar.
Konuyla ilgili diğer makaleleri burada bulabilirsiniz.
Üreticiler, üretim süreçlerini yönetmek ve organize etmek için geçmişten beri olarak manuel sistemlere ve eski yazılım çözümlerine güvenmeyi tercih etme eğilimindedirler.
Ancak bu sistemler genellikle, beyaz yaka kullanıcılarının hedeflerine ulaşmalarında yeterli desteği sunamaz, çünkü elde veriler daha çok birbirinden bağımsız ve bir yığın şeklinde bulunurlar.
Bu sistemler, işletmenin diğer departmanlarına manuel olarak veri gönderilmesine yardımcı olsa bile süreç içerisinde eksik veri girişleri sık karşılaşılan bir durum oluyor. Operatörlerin ve yöneticilerin parça sayımlarını toplamasını ve verileri analiz için bir yazılım sistemine giriş yapması yaygın bir alışkanlık. Nihayetinde üretim sahasındaki her personelin nihai amacı üretmek olduğu için üretim sahasında bu işlerin bi hayli eksik yada geriden geldiği gerçeğini değiştirmiyor.
İş zekası (BI) yazılımı, bir üreticinin tüm ihtiyaçları için verilerin gücünden yararlanmak üzere geliştirilmiş araçtır. İşletmelerin, işlevlerini yerine getirmek için ellerinde bulunan büyük miktardaki ham verileri organize etmesi ve kullanmasına imkan sağlar. Üretim verilerinin de bu BI araçlarına dahil edilmesi, imalat sahasında performansın anlaşılması ve toplamda iş performansına bağlanması büyük yarar sağlar.
Ancak bu yöntem manuel veri toplama, analiz etme ve yükleme ile gerçekleştirilebilecek bir işlem değildir. Bu en iyi gerçekleştirilmesine yardımcı olacak araç ise üretim veri toplama çözümleridir.
Şimdi üretim BI araçlarına ve performanslarını ortaya çıkartmak için doğru, gerçek zamanlı makine verilerini kullanmanın etkisine biraz daha yakından bakalım.
BI sistemleri basit bir yapıya dayanır. Veriler, daha eski şirket içi veri depolama çözümlerine kıyasla kolay ve uygun maliyetli erişim için genellikle bulut tabanlı bir veri depolama ortamlarında saklanır.
Analitik ihtiyaçlarda ise, verilere anlam, mantıksal bir bütünlük ve eyleme geçirilebilir içgörüler oluşturmak için Yapay Zeka bileşenleri kullanır. Böylelikle ilk bakışta ham verilerde görünmeyen içerikler bu araçlar sayesinde görünür hale getirilir.
BI yazılımları ile kullanıcılar çeşitli formatlardaki verilere erişebilirler. Mobil ve web sürümleri ile çalışanların işleri için gerekli KPI'ları her an gözden geçirmelerine olanak tanır. Elbette farklı yetkilendirme seviyeleriyle bu KPI'lar finans, müşteri, pazar, üretim, satış ve İK gibi farklı içerikte ve erişim seviyesinde olabilirler. Bu araçların kimileri daha çok analitiğe odaklanırken bazıları ise esasen verileri organize etmeye odaklanmış haldedirler ve zengin görünümlü grafik yada tablo şeklinde verileri sunarlar.
İş Zekası araçlarının şu şekilde kullanımlarını görüyoruz.
İş zekası araçlarının güçlü yetenekleri olsa da, üretim sahasındaki makinelerden toplanan yüksek hacimli ve kaliteli verilere bağlandıklarında değerleri artar. Bu verileri toplamak geçmişten beri işletmeler için en büyük zorluk olmuştur.
Geleneksel olarak, birçok işletme makine verilerini manuel olarak takip eder. Parça sayıları, döngü süreleri ve duruş süreleri kağıda, beyaz tahtalara ve/veya excel'e manuel olarak kaydedilir ve ardından analiz için yönetim sistemlerine manuel olarak yüklenir. Bu durum, karar vermeyi büyük ölçüde engelleyen ve otomasyonu etkinleştirme şansını engelleyen gecikmeli, yanlış, hata yüklü verilerle sonuçlanır.
Iowise, fabrika genelinde veri toplamayı otomatikleştirir ve BI yazılımıyla entegre olur. Analizden önce verileri kullanılabilir biçimlerde standartlaştırır ve yapılandırır. Platform, ister dijital ister analog olsun, herhangi bir model veya makine nesli ile çalışır.
Iowise'ı BI yazılımına bağlayarak, birden çok seviyedeki (makine, iş istasyonu, operatör, departman vb.) performansın yanı sıra makine koşulları gerçek zamanlı olarak görünür hale gelir.
Iowise, aşağıdaki temel alanlarda BI yazılımının yerel yeteneklerini güçlendirmek ve geliştirmek için makine verilerini gerçek zamanlı olarak yakalar, standartlaştırır ve bağlamsallaştırır:
Manuel veri toplama, BI yazılımının gücünü azaltır. Bu manuel süreç genellikle hatalara, önyargılara ve eksikliklere neden olur ve farklı sistemler kullanan departmanlar içindeki veri silolarına kayıtlar oluşturur dolayısıyla tekrar eden veriler ve tutarsızlıklar oluşturur.
Muhasebe gibi diğer veri kaynakları mükemmel derecede doğru verilere sahip olsa da, üretim verilerinin, veri toplamanın manuel doğası gereği büyük olasılıkla hatalı olması muhtemeldir.
Iowise, üretim noktasında otomatikleştirilmiş veri toplama lehine bu manuel toplamayı kaldırır. BI sistemlerinin yanı sıra diğer önemli imalat sahası yönetim sistemlerinde kullanılmak üzere verileri temizler, yapılandırır ve biçimlendirir .
Bu gerçek zamanlı veriler daha sonra BI sistemi tarafından doğru bilgiler ve görselleştirme sağlamak için kullanılabilir.
İş Zekası araçları ve sistemleri aracılığıyla doğru verilere erişildiğinde, daha iyi planlama ve zamanlama sağlar. Üretim ekipmanlarının koşulları ve imalat süreci ile ilgili gerçek zamanlı veriler, tahmine dayalı ve kuralcı içgörülere olanak tanır.
Gerçek kapasite ve üretim imkanlılığını planlamak için üretim, işçilik ve iş emirleri daha erişilebilir hale gelir. Aynı zamanda, talepteki artışlar veya düşüşler, üretim programında aşırı aksama olmadan pivot hareketlerine izin vermek için hızlı bir şekilde tahmin edilebilir.
Operasyonel ve Sermaye Yatırımları Harcaması ve bütçelemesi, her üretici için karmaşıktır. Veri toplama ve gelişmiş analitik ile şirketler iyileştirme alanlarını belirleyebilir ve süreçleri optimize edebilir. Bu iyileştirmeler, ekipman kullanımını ve OEE'yi artırarak sermaye, işçilik ve operasyon bütçeleri için daha iyi karar vermeyi sağlayabilir.
Aynı gerçek zamanlı veriler, envanter sistemlerinin sürekli envanter bazında sıkı bir şekilde yönetilebileceği ve işlemlerin gerçek zamanlı olarak görülebileceği anlamına gelir. Finansal planlama için BI araçları, mevcut verilere odaklanabilir ve daha az rasyonalizasyon gerektirebilir ve doğrudan otomatik satın alma ve doğru yeniden sipariş noktalarına bağlanabilir.
Nerede olduğunu bilmeden nereye gideceğini bilmek zor. Üretim verilerini kullanarak üretim sahası izleme, BI yazılımının birden çok düzeyde performansı analiz etme yetkisine sahip olduğu anlamına gelir. Verilerin doğrudan imalat sahasından alınmış olması doğruluğunu garanti eder ve işletmeler için doğru kıyaslamalar oluşturulmasını sağlar. Bu kıyaslama, gerçekçi beklentiler ve hedefler oluşturmalarına yardımcı olur.
Kıyaslama aynı zamanda üreticilerin satış ve pazarlama stratejileri geliştirmesine ve şirketin rakiplerine kıyasla nerede olduğunu anlamasına yardımcı olur. Aynısı, endüstri standartlarına göre performansı ölçmek için de geçerlidir.
BI araçları, verileri derleme ve görselleştirme konusunda harikadır ancak verilerin güvenilirliğini ve geçerliliğini sağlayacak derinlikten yoksundur. Operatörler ve yöneticiler tarafından manuel olarak toplanan çok fazla veriyle, BI sistemleri tek başına veri bütünlüğü sorununu çözemez.
Iowise Üretim Veri Toplama Platformunun devreye girdiği yer burasıdır. Üretim verilerinin güncel, doğru ve güvenilir olmasını sağlar. Kaliteli verileri bir BI yazılımına yönlendiren bir makine veri platformu ile BI yazılımı, en iyi yaptığı şeyi yapma yetkisine sahiptir.
Farklı sistemler ve silo haline getirilmiş bilgiler genellikle üreticiler için baş ağrısına neden olur. BI sistemleri genellikle verileri "olduğu gibi" çeker. Veriler bir sistemde eksik, diğerinde yanlış ve üçüncüsünde tamamen eksik olabilir.
Iowise platformu, API bağlantısı ve yerel entegrasyonlar aracılığıyla diğer platformlara aktarımı kolaydır. Iowise, üretim verilerinin, Kalite, MES ve CMMS gibi birden fazla sisteme gönderilmesi gerektiğinde hepsinin aynı bilgiyi almasını sağlayarak tek bir doğruluk kaynağı oluşturur.
Iowise maliyeti düşürür, süreç iyileştirmeyi destekler ve verimliliği ve üretkenliği artırır. Platform, BI yazılım araçlarına değer katarak, bunların önemli ölçüde daha yüksek bir doğruluk oranında çalışmasını sağlar.
Doğru üretim verilerine erişim sayesinde MES, ERP, BI ve diğer yönetim ve analiz çözümleriniz çok daha etkili hale gelir.
Gerçekten birbirleri ile konuşabilir sistemlere sahip bir fabrika sağlamak için üretimde türünün en iyisi bir teknoloji grubu oluşturmak için bağlanabilirlilik imkanları için uzmanlarımız ile görüşün.