Bu makale, üretim yönetim sistemleri için makine verilerinin değerini tartışan beş parçalık değerlendirme yazısının bir bölümüdür. Makine ve ekipman varlıklarının fabrika bilgi ekosistemine entegrasyonunu sağlamak, sadece üretimi değil, bakım ve kaliteden teklif verme ve planlamaya kadar hem üretim sahasındaki hem de ofis içerisindeki birçok görevi iyileştirmek ve geliştirmek için kullanılabilecek doğru, gerçek zamanlı üretim verilerinin kullanımına olanak sağlar.
Ekipmanı Üretim Alanı Sistemlerine Bağlamanın Değeri
İmalatçı işletmeler, üretimi yönetmeye yardımcı olması için uzun süredir Üretim Yürütme Sistemlerini (MES) kullanıyor. İster bağımsız ister daha geniş bir ERP sisteminin parçası olsun, MES, üretimi yönetme ve geliştirmede önemli bir rol oynamaktadır.
MES sistemleri, ekipman ve üretim süreçlerinin gündelik yönetiminde üretim verilerinin daha yüksek bir düzeye çıkarılmasına yardımcı olurken, yine de manuel veri toplama ve el ile veri girişi gibi süreç odaklı uygulamalara dayanmaktadır. Aynı zamanda insan odaklıdır ve genellikle diğer kurumsal yazılımlarla birlikte çalışabilirlik eksikliğide yaygın karşılaşılan bir durumdur.
MES'in etkinliğini artırmak için üreticiler üretim sahalarında Makine Verileri gibi değerli bir kaynaktan yararlanabilirler. Bu veriler kullanmaya başladığınızda, daha iyi karar vermeyi, daha etkili yönetimi ve hatta süreçleri otomatize edilmesini mümkün kılabilecek gerçek zamanlı bilgi akışı başlatır.
Üreticilerin tesis zeminindeki gerçekleri anlamaları gerekiyor. Ve üretim çıktısını, verimliliği, kaliteyi ve kapasite kullanımını iyileştirmek için bu gerçeklere göre hareket edebilmeleri gerekiyor. Güçlü bir MES, doğru üretim ve durum verileriyle etkinleştirildiğinde, karar vericilere bu gerçeklere en iyi nasıl yanıt vereceklerini belirlemede yardımcı olan bilgiler sağlayabilir.
Makine verileri, hem karar verme hem de süreç yönetimi sorumluluklarının doğruluğunu ve verimliliğini artırarak bilgi zincirinde kritik bir bağlantı sağlar. Yöneticiler ve operatörler, makine verileri tarafından yönlendirilen gerçek zamanlı eyleme dönüştürülebilir içgörülerle süreçleri ve performansı iyileştirmek için MES'lerinin işlevselliğinden yararlanabilir.
Makine verilerini kullanmak, üreticilerin MES'lerini bir sonraki seviyeye taşımalarına olanak tanır. Ancak öncelikle üreticilerin makine verilerini otonom bir şekilde toplamanın ve MES'lerine aktarmanın bir yolunu bulmaları gerekiyor. IoWise gibi bir üretim verisi platformuyla makine verileri, değerinin daha fazla açığa çıkarılabileceği MES'e gönderilmeden önce otonom olarak toplanır, standartlaştırılır ve bağlamsallaştırılır.
Aşağıda, makine verilerinin bir MES sisteminin temel işlevlerine nasıl değer kattığını açıklıyoruz.
Manuel veri toplama işlemi yavaştır, hataya açıktır ve önyargıya veya ihmallere açıktır. IoWise gibi bir üretim verisi toplama platformu, veri toplamayı otomatikleştirir ve MES gibi sistemlerin bilgiyi tüketip kullanabilmesi için ortak veri yapılarında standartlaştırır.
Bununla beraber, gerçek zamanlı bir makine veri platformu tarafından üretilen içgörüler, yöneticilerin doğru içgörülere dayalı olarak harekete geçmesini sağlar. Yöneticiler ve operatörler, verileri manuel olarak toplayıp analiz ederek zaman kaybetmek yerine karar vermek ve daha fazla üretimi sağlamaya yönelik iyileştirmeler için daha fazla zaman harcayabilir.
Basit üretim operasyonları bile kaynakları yönetmekte zorluk çeker. Bu zorluk karmaşık üretim ortamlarında katlanarak artar. Genellikle kaynak yönetimi ya tamamen manueldir ya da her duruma uyan - generic - bir MES kullanılarak kusurlu bir şekilde yapılır. Bu sistemlerin, gerçek zamanlı üretim verilerine erişme veya bunları toplama yeteneğinin olmaması, çıktıların manuel olarak analiz edilmesini sebep olarak daha yavaş ve daha az doğru bir analizle sonuçlanmasına yol açar.
Tüm bu cevaplanması gereken sorular hatalı verilerle, yanıtlarının ise büyük ölçüde gerçeklerden büyük sapmalar ile cevaplanması durumunu getirir.
Bir üretim verileri toplama platformunun gücüy, MES sistemi birleştirildiğinde, fabrikadaki ekipmanlardan alınan doğru üretim verileri, darboğazları ve kapasite kısıtlamalarını ortaya çıkartır.
Bu içgörüler, yöneticilerin ekipman ve işçilik gibi yeterince kullanılmayan kaynakları kolayca belirlemesine yardımcı olur ve böylece uygun şekilde yeniden kaynakların tahsis edilmesine olanak sağlar.
Çizelgeleme ve planlama, birçok üretim şirketinde rutin davranışlardandır. Bu işin bir parçası olduğu kadar, planlamanın katkısı ile bir sanat gibi de algılanabilir. Kimi zaman bu rutin, manuel olarak da yapılabilir, tümleşik bir mes yardımıyla yada birbirinden bağımsız parçalar halinde çalışan mes yardımıyla da yapılabilir. Kesin bir durum var ki o da planlama ve programlamanın gerekliliğidir.
Tüm bu faaliyetler içerisinde planlanan sürecin uzunluğu ne kadar fazla olursa, öngörülerin doğruluğu o kadar az olur. Bu, talep ve arzın tahmin edilmesi gibi uzun vadeli planlamanın yanı sıra, operasyonel süreçlerde çevrim süreleri, parça sayıları ve kalite ıskartaları gibi verilerde de hatalar olasıdır.
Üreticiler, trend analizi, süreç iyileştirme ve darboğazlar için gerçek zamanlı verileri kullanan planlamalar geliştirebilir. Bu planlamalar vardiya, makine, operatör veya iş için planlanabilir. Ve veriler sahadaki mevcut koşulları yansıttığı için ayarlamalar hemen yapılabilir veya değişen koşullara göre iyileştirmeler sağlanabilir.
Kalite, bir üreticiyi maliyet ve marka açısından yapabilir veya bozabilir. Ve çoğu MES için, kalite rakamlarının manuel sayımlara dayalı olarak aktarılması gerekir. Bilgi genellikle birden çok kez aktarılır, bu da doğruluğu azaltır veya hataları birleştirir.
Bir makine veri platformuyla, verilerin kalitesi üretim kalitesini etkiler, çünkü ıskartalar doğru bir şekilde sayılır ve raporlanır. Avantaj ayrıca saymanın ötesine geçer çünkü yöneticilerin ve operatörlerin ortalamanın üzerinde kalite dışı sayımları belirlemesine ve daha fazla sorunu önlemek için harekete geçmesine olanak tanır.
Ekipman ve makineler bir üreticinin can damarıdır, ancak onları formda tutmak önemli bir maliyet kalemidir. Geleneksel bakım yaklaşımları, önleyici bakım etrafında odaklanmış durumdalar, ancak bu programlar manuel olarak yönetildiğinden, aşırı bakım veya yetersiz bakım riski, paraya ve üretkenliğe mal sonular doğurmaktadır.
Gerçek zamanlı makine verilerini kullanan bir makine verisi platformu, duruma dayalı bir programı etkinleştirmek için makine kullanımına, sağlığına ve performans verilerine bakar. Ayrıca, bir makinenin gerçek durumunu anlamak ve sorunları operatörlere hızlı bir şekilde uyarmak ve bildirmek için tanılama verileri sağlayabilir. IoWise , bakımın yönetildiği yerse Bimser-BEAM gibi CMMS çözümleriyle de doğrudan entegre edilebilir .
Bir MES'te makine verilerinin kullanılması, bakım yöneticilerinin maliyeti düşüren, aşırı makine kullanımını azaltan, makinelerin ömrünü uzatan ve kapasiteyi ortaya çıkaran tahmine dayalı ve kuralcı planlar geliştirmesine olanak tanır.
MES sistemlerinin amacı, yöneticilerin üretim süreçlerinin performansını anlamalarını sağlamaktır. Ancak yetenek yalnızca içeri giren veriler kadar iyidir. Manuel veriler, eksik veriler veya yığın haline getirilmiş ve yapılandırılmamış veriler, bir MES'in çıktısının doğruluktan uzaklaştıracaktır.
Üretim Veri Toplama platformu, bir MES'in potansiyelini ortaya çıkaran katalizör bir araçtır. Bir üretim veri toplama platformuyla arıza süresi, çevrim süresi, kapasite, kalite ve diğer değişkenler yakalanır ve üretim sahasının gerçek bir yansıması olarak MES'e girdi sağlar.
MES'inizi Kullanarak Makine Verilerinden Nasıl Yararlanabilirsiniz?
Veri toplamanızı otomatikleştirmenin ve MES'inizi bir sonraki seviyeye taşımanın zamanı geldi mi?
IoWise, makine koşullarını ve operasyonlarını otomatik olarak izleyerek, daha iyi kararlar almak ve süreçleri otomatikleştirmek için eksiksiz bir atölye görünürlüğü sağlar.
MES gibi yönetim çözümleri, yerel entegrasyon yoluyla veya IoWise API ile kolayca entegre edilebilir. Bu, MES'inizin temel işlevselliğinin doğru, gerçek zamanlı üretim verilerine dayanabilmesini sağlayacaktır.