Üretim Raporunun Doğrusu Yapıldı: Doğru, Gerçek zamanlı, Şeffaf

12 Jun 2023 00:00 Barış Kafa

Üretimde tüm bileşenler hızlı hareket ederler. İnsanlar, malzemeler, ekipmanlar ve diğer bileşenler, kod değişikliği, üretimin gerçekleşmesi, bakım faaliyetleri ve birçok etkinlik üretim sürecinin parçalarıdır.

Bu sürekli değişen ortamı yönetmek, üretim raporlaması ile yapılır ve doğru verilerle mümkündür. Raporlar, karar vericilere hareket halindeyken karar almaları için üretim verilerini kullanma fırsatı vererek tüm sürecin akıcı bir şekilde devam etmesine yardımcı olur. Ayrıca operatörlerin ve diğer departman personelinin güncel bilgilerden haberdar olmasını sağlar.

Doğru, gerçek zamanlı üretim raporlamasının etkisi göz ardı edilemez. Doğru çözüm uygulandığında hem operatörler hem de karar vericiler, bulunduğu noktadan erişebildiği, anlaşılması kolay ve panolarla üretim performansına ilişkin grafikler elde edebilirler.


İmalat Raporu Nedir?

İmalat Raporu, bir üretim operasyonunun mevcut ve geçmiş performansını analiz etme, görselleştirme ve anlama sürecidir. Kullanıcıların temel performans göstergelerini (KPI'lar) anlamasını ve ayrıca darboğazlar, plansız duruş süreleri ve hız kayıpları gibi kaçakların belirlenmesini kolaylaştıran panolar, raporlar, çizelgeler ve grafikler içerir.



İyi Bir İmalat Raporu Nasıl Olur?

Doğru bir üretim raporu, KPI'ları (üretim hızı vb.), bitmiş ürün sayısı, kalite sorunlarını, hızı, duruş süresini ve daha fazlasını gösteren temel üretim süreci ölçümleri gibi verileri içerir. Etkili bir rapor, karar vericilerin ve personelin potansiyel sorunları belirlemesine ve anında çözümler üretmesine yardımcı olacaktır.

Planlama, envanter kontrolü, bakım ve finans gibi üretim sahasının dışındaki departmanlar için üretim raporlama araçları, onlara görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeleri için yardımcı olur.

Geleneksel imalat raporu, gecikmeli olarak gerçekleşmiş verilerin derlenmesiyle elde edilir. İnsan kaynağı kullanılarak gerçekleştirilen analiz, genellikle bilgilerin derlenmesi ve sistematik olarak raporun oluşturulmasında her adımda ayrı ayrı hatalarla eşlik etmektedir. Özellikle hazırlanması uzun zaman aldığında, kullanıcılar belirli ayrıntıları gözden geçirmek için düzenli olarak her bir adımın rapor çıktılarını oluştururlar ve bir sonraki adıma geçerler. Ancak, bu adımların herhangi birinde bir problemle karşılaşıldığında, onu oluşturan geçmiş tüm adımları tekrar tekrar kontrol etmek gerekmektedir.

Bugün, imalat raporlaması ve diğer operasyonel raporlar yüksek oranda otomatikleştirilmiştir. Bu otomatik raporlama, şirketlerin üretim bölümündeki doğru verileri ve görünürlüğü yansıtan raporların oluşmasını sağlamaktadır.

IoWise, doğrudan makine ve ekipmana bağlanarak, gerçek zamanlı raporlama sağlar. Bu, önceden oluşturulmuş panolarda (dashboard) ve platformdaki raporlarda doğru üretim verilerinin hem döküm hem de grafikler şeklinde sunumunu gerçekleştirir.


İmalat raporunda neler yer alır?

  • Doğru, gerçek zamanlı veriler
  • Kullanıma hazır ancak özelleştirilebilir raporlar,
  • Sistem içerisinde diğer kavramlar ile ilişki kurabilme
  • Kritik KPI’ların öne çıkartılması,
  • Konumdan bağımsız kullanıcıların erişimine sunulması,


Gerçek Zamanlı İmalat Raporlarının Faydaları

Gerçek zamanlı üretim raporları, çalışanların hızlı haberdar olmalarını, dolayısıyla hızlı hareket etmelerine olanak sağlar. Kullanıcılar, ihtiyaç duydukları bilgilere işlerine uygun bir biçimde sahip olduklarından operasyonlar daha etkindir. Günümüzde, daha az basılı çıktı kullanımı tercih edilmekte, akıllı donanımlar üzerinden kullanımı daha fazla tercih edilmektedir. Buna istinaden, raporların birbirleri arasında geçiş kolaylığı ve sezgisel tasarımı kullanıcıların beklentilerini karşılar.

İşte gerçek zamanlı imalat raporunun sağladığı avantajlar:


Gerçek Zamanlı Görünürlük

Gerçek zamanlı üretim raporlaması, imalatın gerçekleştiği noktada ortaya çıkan verileri kullanır. Bu veriler daha sonra, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş doğru raporlar oluşturmak için kullanılır ve analizler gerçekleşir. Verilerin bu standardizasyonu, üretim alanındaki tüm ekipmanlar için dengeli bir karşılaştırma ortamı sunmak ile beraber her farklı iş merkezi için aynı okunabilirlik sağlamış olmaktadır.


Karar Destek Sistemi

Gerçek zamanlı imalat raporlarında, makine düzeyinde iowise control cihazı kullanıldığından, manuel veri toplama, oranlama ve insan hatası faktörleri ortadan kaldırılmış olur. Raporları kullanacak kişiler bu raporları incelediklerinde el değmeden doğru oluşturulduğundan emin olurlar. Raporların güncel ve doğru olması, karar vericilerin iş gücü planlamalarını daha iyi yapmasını, ekipman kullanımının nasıl gerçekleştiğini görmesini ve ilerlemeyi ölçerek iyileştirmelerini veriye dayalı olarak gerçekleştirmesini sağlar. Tüm bu değişimlerde operatörler hızla yanıt verebilir ve karar vericiler veya bakım ekipleri tarafından aksiyon alınması gereken konuları konusunda bilgi ile beslenebilirler.


Çeviklik ve Esneklik

Gerçek zamanlı veriler, imalat raporlamasını dinamik bir araca dönüştürme yeteneğine dair ipuçları sunmaktadır. Kullanıcılar, üretime ait verileri hafta, vardiya, saat, ekipman, makine ve operatörlere göre görüntüleyerek veri çıktılarını görsel olarak kavrama hızları artar. Tüm bilgi, sahada neler olup bittiğine dair bir büyük resim görmek isteyenler için muazzam bir kavrayıştır. Tüm bu raporlar ve panolar esnektir, çünkü farklı yetki seviyelerinde erişilebilir. Gelecekteki üretim hedefleri veya yatırım kararı alan yöneticiler için bir kanıt niteliğindedir.


Eyleme Dönüştürülebilir Bilgiler

Kritik ölçümler, gerçek zamanlı üretim raporlarının hammaddesidir ve analitik araçlar sayesinde değerlendirme ve biçimlendirme imkanı vardır ve bu şekilde iç görülere dönüşürler. Geleneksel raporlamalarda bu şekilde trendlere erişmek mümkün değildir. Gerçek zamanlı üretim izleme ile içgörüler, trendler ve diğer bilgiler, sorunların nerede olduğunu göstermek için pareto grafikleri gibi birçok görsel anlatımı kullanabilir. Müdahale hızlıdır ve olay gerçekleştiği andan itibaren iyileştirme için fırsatlar sunar. Ayrıca, üretim raporlarında analiz edilen veriler, bakım ekiplerini yönlendirmek için kullanılabilir. Bir arıza verecek sinyaller toplandığında ve bu belirlenen bir eşik değeri geçtiğinde bakım ekiplerine bildirimler gönderilerek olay hakkında haber almalarını ve gerekli işlemleri gerçekleştirecek kadar zaman kazanmalarına olanak tanır.


Temel Üretim Metrikleri

Metrikler ve KPI'lar, nitelikli bir üretim raporlamasının temelini oluştururlar. İOWise bir kullanıcının departmanına, tüm fabrikaya veya kendi iş modeline uygun uyarlanabilir birçok hazır rapor seçeneği ile beraber gelir.


Üretim Verimliliği

Üretim verimliliğinin raporlanması için çeşitli ölçüm yöntemleri içerir. İster 1, 2, 3 vardiyalı çalışın ister yarı zamanlı tüm farklı planlamalarınıza uyum sağlar. İster kesikli olsun, ister sürekli üretim yapın, İOWise bu her iki üretim tipi için de uyum sağlar.


Makine Duruşları

Duruş sürelerinin nedenlerine göre ölçülmesi, bir üretim operasyonunun olmazsa olmazıdır. Arıza süresi ne kadar az ise, üretim için ayrılabilecek o kadar fazla zaman olur ki kapasite hesapları buna bağlıdır. Metrikler, toplam duruş süresi, planlı duruşlar ve plansız duruşlar ve bunların alt kırılımları olarak karşınıza çıkacaktır.

Planlı duruşlar ve plansız duruşlar arasındaki temel ayrım, operasyonel verimlilik ile ilgili kararların alınmasına yardımcı olur. Kod dönüşleri, planlı bakımlar gibi planlı duruş süreleri, duruş sürelerinin iyileştirilmesi ve daha iyi planlamalar yapılması için önemlidir.

Plansız duruşlar ise, meydana gelen arızaların tespiti, bakım ekibinin müdahale performansı veya olası anomalilikleri anlama açısından değerlidir. Özellikle Pareto grafikleri bunları görsel olarak anlamlandırmak için çözüm içerisinde yer almaktadır.


Üretim Etkinliği

Üretici işletmelerin yatırım ve operasyon maliyetlerini ve etkinliğini ölçmek ve raporlamak için hayati önem taşır.

Otomatik üretim raporlamasına dahil edilebilecek metrikler arasında Genel Ekipman Verimliliği (OEE), Genel operasyon Etkinliği (OOE) ve toplam etkili ekipman performansı yer alır.

Üretim etkinliği, planlama, çizelgeleme ve iş gücü kullanımı gibi kaynakları yönetmeye yardımcı olan ölçümleri de içerebilmektedir. Bu metrikler, kullanılabilirlik, performans, ıskarta oranı, kalite oranı gibi ölçümleri içerir. Bunlar, özellikle sıkı kalite gereksinimleri olan sektörlere hizmet veren firmalar için önemlidir.


Üretim Adetleri

Üreticiler için ortak payda üretim adetleridir. Parça üretimi, basit sayımlar ve toplamlardan çok, üretimin siparişi karşılama durumu, satış hedefleri veya sipariş ile olan ilişkileridir. Hem yanıt verme süresi hem de süreç içindeki ani karar değişiklikleri, tüm adetlerin dolayısıyla siparişlerin karşılanması veya aşırı stoklara sebep olabilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Genel raporlar açısından ise, toplam parçaların müşteri isteklerini karşılayan parçalardan ayrımı, ıskarta miktarlarına dair adetlerin tasnifi önemlidir. Rework edilecek adetlerin ek işçilik maliyetleri ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerekecektir. Tüm bu başlıkların bir üretim raporuna dahil edilmesi, karar vericilerin önlerindeki resmi anlamalarına yardımcı olacaktır.


Gerçek Zamanlı İmalat Raporları için IoWise Kullanımı

Üretim raporlaması, elbette üretim kadar eskidir, ancak IoWise doğrudan ekipmandan ve gerçek zamanlı olarak bunları size sunar ve yönetici ve operatörlerin sürekli olarak güncel ve gerçek bilgi ile beslenmelerini sağlar.

Bununla birlikte, IoWise her işletmenin kendi doğası gereği farklı süreçlere sahip olduğu, operasyonel olarak farklı raporlara sahip olması gerektiği gerçeği ile kişiselleştirilebilir raporlar ile farklı süreçlere adapte olma yeteneğine güvenir.

Siz de tüm bu yetenekleri görmek ve ürün danışmanlarımızdan nasıl üretim raporları oluşturabileceğinizi anlamak için iletişime geçin.




;