Varlık Devri

12 Jun 2023 00:00 Mustafa ELOL

Varlık devri nedir?

Varlık devir hızı, bir işletmedeki varlıkların kullanımının bir ölçüsüdür. Bir şirketin varlıklarını ne kadar verimli kullandığını belirlemek ve bir işletmenin finansal performansını ölçmek için kullanılır.


Varlık devir hızı nasıl hesaplanır?

Aktif devir hızı, net satışların ortalama aktif toplamına bölünmesi ile hesaplanır.


Düşük veya yüksek varlık devir hızına sahip olmak daha mı iyidir?

Varlık devir hızı ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Bu, işinize yatırdığınız her dolardan daha fazlasını aldığınız anlamına gelir.

Örneğin, yüksek bir varlık devri, yatırımcılara (ve finans ekibinize) paranızı iyi kullandığınızı gösterir. 2x varlık devir oranınız varsa, bu, varlıklara (makine ve ekipman gibi) harcanan her 1 birim karşılığında 2 birim değerinde satış geliri elde ettikleri anlamına gelir. Bu oran, yatırımcılar için olumlu bir durumdur. Çünkü bu şirkete yatırım yaptıklarında paralarını daha düşük varlık devir oranına sahip başka bir şirkete yatıracaklarına göre iki kat daha fazla geri almaları anlamına gelir.


Varlık devir hızını izlemenin faydaları nelerdir?

İş performansınızı, verimliliğinizi ve karlılığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda işletmenin mali açıdan ne kadar sağlıklı olduğunu da gösterir.

Örneğin, bir üretim tesisi işletiyorsanız, düşük bir varlık devir hızına sahip olmak, size varlıklarınızın (ekipman gibi) ve borçlarınızın (krediler gibi) başabaş (veya kar) açısından olması gereken yerde olmadığına dair iyi bir gösterge verecektir. Bu bilgiler, üretim hacmini arttırmak vb. değişikliklerin yapılmasına yardımcı olabilir.


Varlık devrini iyileştirmek için bazı ipuçları

Mevcut varlık sayısı takip edilmeli. Kaç adet varlığın olduğunu, kaçının kullanımda olduğunu, kaçının bakım, onarım veya hurda aşamasına geldiğini belirlemede yardımcı olacaktır.

Varlık devir oranı takip edilmeli, oran düşükse kullanılmayan ekipmanlar elden çıkartılarak kalanları korumak için harcanan para miktarı artırılarak iyileştirmeye çalışılabilir.

Varlık devir hızı, bir işletmenin varlıklarını ne kadar verimli kullandığını ölçer.

Varlık devir hızı, işletmenin sektördeki rakipleriyle karılaştırılabilmesine ve iyileştirme yapılabilecek alanların belirlenmesine olanak tanır. Varlık getirisi (ROA) ve öz sermaye getirisi (ROE) ile birlikte iş karlılığını ölçmek için önemli bir parametredir.

;