Varlık performans yönetimi nedir?
Varlık performans yönetimi, varlıkları yönetmek ve varlık verimliliğini, kullanılabilirliği, güvenilirliği, bakım yapılabilirliği ve genel yaşam döngüsü değerini iyileştirirken arıza süresini azaltan bir karar verme sürecidir. Varlık yönetimi süreci, bir varlık tasarım aşamasındayken başlar ve güvenilirliğini, kullanılabilirliğini, sürdürülebilirliğini ve güvenliğini ölçmek, izlemek ve iyileştirmek için tüm yaşam döngüsü boyunca devam eder.
Varlık performans yönetimini kimler kullanır?
Çeşitli endüstriler ve kuruluşlar, aşağıdakiler dahil varlık performansı yönetimi çözümlerini kullanır:
Üreticiler
Servis sağlayıcıları
Devlet kurumları
Müteahhitler
Enerji şirketleri
Kamu hizmetleri (elektrik ve gaz)
Demiryolları ve transit acenteleri
Arazi geliştiricileri
Bina sahipleri ve yöneticileri
Hastaneler ve sağlık
Varlık performans yönetiminin adımları nelerdir?
Varlıkları izlemek ve verileri toplamak için kurumsal varlık yönetimi, bilgisayarlı bakım yönetimi ve varlık performans yönetim yazılımları kullanılmalıdır.
Toplanan verilerin analiz edilmesi, ilgili bakım ve çalışma programlarının optimizasyonu için plan oluşturulmalıdır. Buradaki amaç işletmedeki üretkenliği arttırmak olmalıdır.
Yazılımlar aracılığıyla toplanan verileri kullanarak işletmenin üretim süreçlerini iyileştirmek için çalışmalar yapılmalıdır.
Varlık performans yönetiminin faydaları nelerdir?
Sahip olma maliyetini düşürür : Varlıkların performansını yöneterek onarım ve bakımla ilgili maliyetleri azaltılabilir.
Varlık kullanılabilirliğini artırır : Varlık kullanılabilirliği, devam eden operasyonlar için kritik öneme sahiptir. Üretkenliği, güvenliği, kaliteyi ve finansal sonuçları etkiler. Varlık yönetimi ile sorunları, işinizi etkilemeden önce belirleyip çözerek varlık kullanılabilirliği artırılabilir. Bu aynı zamanda planlanmamış bakım veya onarım işlerinden kaynaklanan duruş sürelerini de azaltır.
Güvenilirliği artırır : Varlıklar, bireysel veya departmanlar yerine kurumsal düzeyde yönetildiğinden, her kuruluşun benzersiz ihtiyaçları ve hedefleri için varlık performansı yönetimi stratejilerini optimize etmek üzere kaynaklar tesisler arasında paylaşılabilir. Örneğin, bir üretim tesisindeki bir robot arızalanırsa ve beklenmedik duruş sürelerine neden olursa, başka bir tesisten yedek bir robot onun yerini alması için taşınabilir. Bu , aksi takdirde iş akışı süreçlerinde (örn. tedarik zinciri) önemli aksamalara neden olabilecek bireysel ekipman arızası veya sistem arızalarıyla ilgili operasyonel riski azalttığı için güvenilirliği artırmaya yardımcı olur .
Kesinti süresini azaltır : Kuruluşlar, varlık performans yönetimini devreye alarak varlıklarının zaman içinde nasıl kullanıldığına ilişkin verileri toplayarak operasyonları hakkında fikir edinebilir. Varlık yönetimi yazılımı, varlık arızasını öngörebilen ve tahmin edebilen veri verileri toplar. Ayrıca, bir varlığın ne zaman bakıma veya onarıma ihtiyaç duyacağını da tahmin edebilir. Bu bilgiler daha sonra kaynakların nereye tahsis edileceğine veya maliyetli kesinti sürelerini önlemek için mevcut kaynakların en iyi nasıl kullanılacağına karar vermek için kullanılabilir.
Varlık performansı yönetiminin ipuçları ve püf noktaları
Verilerinizi yukarıdan aşağıya önceliklendirin. Varlık performans yönetimi, verileri kullanarak süreçlerini sürekli iyileştirir. Bir işletme için karar verme, varlık yönetimi ile daha kolaydır ve kararlar veriye dayalı içgörülere dayandırılabildiğinden daha hızlı gerçekleşir. Varlık yönetimi, varlık durumunu zaman içinde takip ettiğinden, ne zaman bakım veya onarım yapılması gerektiğine dair hızlı kararlar verilebilir.
Verileri anlamayı ve etkili bir şekilde kullanmayı hızla öğrenin. Tesisinizde etkili bir varlık yönetimi programı uygulamak için toplanan verileri anlamanız gerekir. Yalnızca bu verileri ve nasıl toplandığını değil, aynı zamanda bilgilerin varlıklarınız hakkında bilinçli kararlar vermenize nasıl yardımcı olabileceğini de anlamanız gerekir.
Varlık performansı yönetimi ve kurumsal varlık yönetimi
Varlık performansı yönetimi , bireysel varlıkların performansını izlemeye ve geliştirmeye odaklanan kurumsal varlık yönetiminin bir alt kümesidir. Kurumsal varlık yönetimi, bir kuruluşun insanlar, teknoloji ve finans dahil olmak üzere sermaye kaynaklarını yönettiği süreç olarak tanımlanır. Bu, yeni ekipman satın almaktan hizmet sözleşmelerini yönetmeye kadar her şeyi içerir. Varlık performans yönetimi, bireysel varlıkların kullanımının nasıl optimize edileceğine ilişkin kararlar almak için Kurumsal varlık yönetiminden toplanan verileri kullanır.
Doğru varlık performans yönetim verilerine sahip olduğunuzda karar verme basitleşir
Varlık performansı yönetimi, varlıkları yönetmek ve varlık verimliliğini, kullanılabilirliğini, güvenilirliğini, sürdürülebilirliğini ve genel yaşam döngüsü değerini iyileştirmek için bir karar verme sürecidir. Varlık performans yönetim süreci, bir varlık tasarım aşamasındayken başlar ve güvenilirliğini, kullanılabilirliğini, sürdürülebilirliğini ve güvenliğini ölçmek, izlemek ve iyileştirmek için tüm yaşam döngüsü boyunca devam eder. Varlık kullanımını, bakım maliyetlerini, ekipman arızasını, kestirimci bakımı , varlık durumunu, yaşam döngüsünü, güvenilirliği ve daha fazlasını izlemek için veri analitiği kullanır .